Amsterdam – Zorgvlied

Sinds de ingebruikname in 1870 is de begraafplaats Zorgvlied een begrip bij de Amsterdamse burgers. Door de mooie ligging aan de Amstel o.m. de aanleg van J.D. Zocher jr. en de rust die deze plaats uitstraalt valt de begraafplaats zeer in de smaak bij de Amsterdamse burgers.

De begraafplaats heeft een unieke sfeer en uitstraling en dat wil de gemeente meer gaan benadrukken. In maart 2004 heeft de gemeente het bedrijfsplan van de afdeling begraafplaatsen aangenomen. In dit plan zijn de toekomstige ontwikkelingen voor Zorgvlied vastgelegd. De zorg voor de in jaren opgebouwde allure van Zorgvlied staat hierin centraal.

Aan Hollandschap is gevraagd om de entree van de begraafplaats aan de eisen van deze tijd aan te passen. Hoewel het terrein goed toegankelijk moet zijn voor auto’s is met name de beheersbaarheid en afsluitbaarheid voor fietsers brommers en auto’s van belang.

Het ontwerp voorziet in het aanbrengen van een ruimere lage groene afscheiding, zodat het kantoorgebouw meer van de openbare weg gescheiden wordt. Ook dient het kantoorgebouw toegankelijk te zijn voor invaliden. Hiervoor wordt een royaal en een uitnodigend bordes voor de entree van het gebouw gecreëerd. Het plan voorziet ook in een kleine theeschenkerij met terras waar de bezoekers iets kunnen drinken.

Het materiaalgebruik voor deze aanpassingen dienen qua sfeer en uitstraling aan te sluiten op de sfeer van de oude begraafplaats.